Woningisolatie.net

Home Kruipruimte isolatie Dakisolatie Vloerisolatie Glasisolatie Spouwmuurisolatie Naden en Kieren

Gasprijsplafond

Wat betekent het gasprijsplafond voor mij?
Op deze pagina vind je een aantal voorbeeldberekeneningen waarmee inzichtelijk wordt welk effect dit op jouw energierekening heeft.
Tot en met een verbruik van 1.200 m3 gas scheelt het 52 procent. Verbruik je meer dan 1.200 dan wordt dit percentage al snel minder.
Vanaf begin 2022 stijgen de energieprijzen en het einde lijkt nog niet in zicht. Per oktober (of vlak daarna) verhogen de energieleveranciers hun tarieven voor gas en elektra en voor veel huishoudens wordt het onbetaalbaar. Om een groot deel van de bevolking niet in de kou te laten zitten heeft het kabinet voorgenomen om vanaf 1 januari 2023 een tijdelijk prijsplafond in te stellen voor gas en elektra. De exacte invulling van dat plafond is inmiddels bepaald. Men gaat uit van de volgende gegevens:
- Een gemiddeld gezin verbruikt 1.200 m3 gas en 2.900 Kwh aan elektra.
- Het prijsplafond wordt gesteld op € 1,45 voor gas en € 0,40 voor elektra.
- Er wordt rekening gehouden met een marktprijs van € 3,00.

Werking prijsplafond

Het verbruik van elektra en gas is afhankelijk van verschillende factoren. Zo bepaalt de leeftijd van het huis, het soort huis, de mate van isolatie en de omvang van het huishouden hoeveel je verbruikt.

Voor het prijsplafond wordt rekening gehouden met 1.200 m3 per huishouden. Tot de 1.200 m3 wordt dan een prijs van € 1,45 per m3 aangehouden. Voor het verbruik boven de 1.200 m3 geldt dan de markt-prijs. Deze is voor de berekening nu gesteld op € 3,00 per m3 maar zal per energieleverancier en con-tract verschillen.

Effect prijsplafond

Met de huidige plannen rondom het prijsplafond zal zo goed als elk huishouden wat het huis verwarmt met gas profiteren van de maatregel. Tot en met een verbruik van 1.200 m3 per jaar gaat het om 52 procent van het gasverbruik. (Vaste aansluitkosten etc. zijn buiten beschouwing gelaten). Des te meer je verbruikt, des te minder dat percentage is. Zo zal een huishouden met een verbruik van 2.200 m3 per jaar voor 28% worden gecompenseerd. Het loont dus nog steeds om isolerende maatregelen te treffen en bewust om te gaan met energieverbruik in jouw huis.
Gasbesparing berekenen Door bewust om te gaan met de verwarming van jouw huis kun je veel besparen op de energierekening. Bereken nu zelf jouw besparing door bewust om te gaan met het verwarmen van je huis: Gasbesparing berekenen.

Wil je weten hoeveel je per isolatiemaatregel kunt besparen?Gebruik dan deze rekentool: Besparing na isolatiemaatregelen

Vrijblijvend advies? Wilt u een vrijblijvend gesprek met een ervaren bedrijf die gespecialiseerd is in het isoleren van woningen? Wij kennen de bedrijven in uw regio en kunnen u gratis in contact met hun brengen. Neem direct contact met ons op en geef aan om wat u graag geïsoleerd zou willen hebben.
Energie zelf opwekken Bespaar energie door te investeren in zonnepanelen, een zonneboiler, Particuliere windmolens of een warmtepomp. Lees meer over energie besparen.
Isolatie subsidie isolatie-subsidies worden verstrekt per gemeente en het is dus afhankelijk van die gemeente of er een subsidieregeling bestaat en wat er wordt vergoed. Op de site van energiesubsidiewijzer.nl kunt u eenvoudig achterhalen wat er voor uw gemeente aan subsidie wordt verstrekt.

Voor het laten uitvoeren van isolatiewerkzaamheden aan uw woning is er een verlaagd BTW tarief voor het uurloon. Het geldt allen voor de arbeidskosten en niet voor isolatiematerialen. Lees hierover meer op de site van de belastingdienst.