Woningisolatie.net

Home Kruipruimte isolatie Dakisolatie Vloerisolatie Glasisolatie Spouwmuurisolatie Naden en Kieren

Gasbesparing berekenen - Bewust verwarmen


€ 0,00
Door bewust om te gaan met de verwarming van jouw huis kun je al veel besparen op de energierekening. Tachtig procent van uw gasverbruik wordt gebruikt voor het verwarmen van uw woning. Dáár valt dan ook de meeste winst te behalen. Van de overige twintig procent wordt het merendeel gebruikt voor het verwarmen van het water voor bijvoorbeeld het douchen. Het koken op gas neemt slechts een klein deel van het totale gasverbruik in beslag.

Uw gasverbruik per jaar

Jouw gasverbruik is afhankelijk van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld:
  1. Met hoeveel personen woon je in huis?
  2. Hoe groot is de woning?
  3. Wat voor soort woning is het? Een hoekwoning, appartement, vrijstaande woning, etc.
  4. Hoe oud is de woning?
  5. Jouw gebruik, zoals lang douchen en hoe warmte je het in huis wil hebben.
  6. Andere warmte- of energiebronnen, zoals een openhaard, zonneboiler of warmtepomp.
  7. Hoe goed is de woning al geïsoleerd?
  8. Hoe koud is de herfst, winter en lente?
  9. Etc.
Het gemiddelde gasverbruik voor een woning in Nederland ligt tussen de 1.200 en 1.500 m3 per jaar. (Bronnen zijn Milieucentraal, Essent, Vattenvall, Engie).

Op uw energierekening vindt u uw verwacht jaarlijkse gebruik.

Gasprijs

De hoogte van jouw besparing hangt uiteraard ook af van de gasprijs. De kan sterk wisselen zoals ook in 2022 is te zien. Op 1 januari 2021 was de gasprijs nog 0,15 euro per m3 en op 1 januari 2022 was deze gestegen tot 0,63 euro per m3. Op 26 augustus 2022 was een piek in de gasprijs van 3,47 euro per m3!
Bekijk de actuele gasprijs hier.

Naast de gasprijs wordt de jaarlijkse energierekening ook bepaald door de contractafspraken en de vaste kosten.

Verwarming verlagen

Door de verwarming structureel 1 graad kouder te zetten dan normaal, kun je al aanzienlijk wat besparen op jouw gasverbruik. Zet je hem normaal gesproken op een koude dag op 21 graden, zet hem dan nu op 20 graden. Een paar dikke sokken en een warme trui maken het verschil.

Verwarming voor het slapen gaan uit en op 15 graden

Zet een uur voordat je gaat slapen de verwarming al op 15 graden. Het huis blijft nog wel even warm en daarmee bespaar je toch weer een hoop gas.

Niet alle ruimtes verwarmen

Een slaapkamer of hobbykamer hoeft niet continu verwarmt te worden. Verwarm alleen de ruimtes in huis waar je daadwerkelijk vaak zit en de overige ruimtes alleen wanneer strikt noodzakelijk. Met een extra deken of paar sokken in bed kun je prima slapen.

Maximale besparing

De berekening op deze pagina geeft een indicatie van jouw besparing wanneer je bewust met het gasverbruik omgaat. Zoals je kunt zien maken kleine wijzigingen in gedrag al een verschil. Maar het is ook sterk afhankelijk van veel factoren, zoals jouw woning, de buitentemperatuur en de gasprijs.

Je bespaart het meest op een koude dag met een hoge gasprijs.
Gasbesparing berekenen Door bewust om te gaan met de verwarming van jouw huis kun je veel besparen op de energierekening. Bereken nu zelf jouw besparing door bewust om te gaan met het verwarmen van je huis: Gasbesparing berekenen.

Wil je weten hoeveel je per isolatiemaatregel kunt besparen?Gebruik dan deze rekentool: Besparing na isolatiemaatregelen

Vrijblijvend advies? Wilt u een vrijblijvend gesprek met een ervaren bedrijf die gespecialiseerd is in het isoleren van woningen? Wij kennen de bedrijven in uw regio en kunnen u gratis in contact met hun brengen. Neem direct contact met ons op en geef aan om wat u graag geïsoleerd zou willen hebben.
Energie zelf opwekken Bespaar energie door te investeren in zonnepanelen, een zonneboiler, Particuliere windmolens of een warmtepomp. Lees meer over energie besparen.
Isolatie subsidie isolatie-subsidies worden verstrekt per gemeente en het is dus afhankelijk van die gemeente of er een subsidieregeling bestaat en wat er wordt vergoed. Op de site van energiesubsidiewijzer.nl kunt u eenvoudig achterhalen wat er voor uw gemeente aan subsidie wordt verstrekt.

Voor het laten uitvoeren van isolatiewerkzaamheden aan uw woning is er een verlaagd BTW tarief voor het uurloon. Het geldt allen voor de arbeidskosten en niet voor isolatiematerialen. Lees hierover meer op de site van de belastingdienst.